FAQ, veel gestelde vragen


faq
Vraag: Hoe oud is mijn piano/vleugel?
Antwoord: Wilt u (kosteloos) de leeftijd van uw piano of vleugel weten? Stuur mij een sms of email met daarin het merk en het serienummer dat in de piano staat. Meer hierover is ook te vinden in mijn blogpost

Vraag:
Mijn piano is al jaren niet gestemd, hoeveel werk heeft u daaraan?
Antwoord: Dat hangt af van hoeveel de piano in z'n geheel gezakt is. De standaard toonhoogte is A 440Hz. Als de piano meer dan 15 cent (100 cent is een halve toon) te laag staat stem ik de piano in twee keer achter elkaar door (optrekken en normaal stemmen). Dit blijkt een goeie methode om de piano/vleugel snel stabiel te krijgen.

Vraag: Is het echt nodig om een piano regelmatig te laten stemmen?
Antwoord: Om de piano stabiel op toon te houden is het raadzaam om de piano om het halfjaar te laten stemmen. Afhankelijk van de piano/vleugel kan de periode korter of langer zijn. Als men wacht tot de piano echt vals begint te klinken dan zal de piano na het stemmen ook weer sneller ontstemmen vanwege de grote verschillen in snaarspanning.

Vraag: Via Marktplaats of andere manier heb ik een oude piano goedkoop of gratis in huis staan. Deze is erg vals en ik wil weten of deze nog te stemmen is.
Antwoord: Als ik het kan combineren met een andere afspraak in uw buurt kan ik vrijblijvend de piano bekijken. Indien we al pratende erachter komen dat het misschien wel mee kan vallen kunnen we een afspraak inplannen voor het stemmen en ter plekke eventuele reparaties bespreken.

Vraag: Is het mogelijk dat u meegaat bij het bekijken van een piano?
Antwoord: Dat kan! Ook kan ik een rapport opmaken van de conditie van de piano zodat u op basis daarvan een beslissing kunt nemen. De kosten bedragen € 50,- + reiskosten (€ 0,90 p/km).

Vraag: Wanneer heeft de piano een servicebeurt nodig?
Antwoord: Gemiddeld zo tussen de 5 en 10 jaar is het goed om alle afstellingen na te lopen en eventueel de hamerkoppen te schuren. Ook de intonatie zal na een aantal jaar spelen veelal verbeterd kunnen worden. Voor meer informatie zie mijn pianotechniek pagina.


Staat uw vraag er niet tussen? Stuur mij een email of bericht en ik zal uw vraag graag beantwoorden.