PIANOTECHNIEK


intoneren300px
Naast het stemmen van een piano of vleugel behoeft het instrument geregeld enig onderhoud om het in goede conditie te houden.

Klein onderhoud:
Dit bestaat meestal uit het schoonmaken en licht afregelen van het instrument. Gemiddeld gebeurt dit om de vijf jaar en kan bij u thuis gedaan worden.

Groot onderhoud:
Onderdelen kunnen slijten en soms is vervanging nodig om het instrument weer goed te laten spelen en klinken. De noodzaak hiervoor hangt af van vele factoren als frequentie en intensiteit van het bespelen van het instrument en het klimaat waar het instrument staat. Reparaties aan een mechaniek kan ik uitvoeren bij u thuis of op mijn eigen werkbank. Een grotere revisie, waarbij een instrument naar een werkplaats moet, besteed ik uit.

Technisch rapport:
Op aanvraag kan ik een gedetailleerd technisch rapport opmaken van uw piano of vleugel. Als opgeleid pianotechnicus en mijn ervaring met honderden revisies kan ik het instrument zeer nauwkeurig bekijken op alle vlakken. In het rapport staat van elk onderdeel wat de staat is met eventuele opmerkingen. Een rapport kan helpen bij bijvoorbeeld de verkoop van een instrument om te laten zien dat die in goede staat is, als second opinion bij aankoop van een piano of vleugel of wanneer u erover denkt om misschien een revisie uit te laten voeren bij derden. Een rapport opmaken kost € 60,- + reiskosten.

Eindafregeling en intonatie:
Opgeleid door o.a. Steinway & Sons en zeer ervaren collega's ben ik in staat om het uiterste uit uw instrument te kunnen halen. Als de basis goed is dan is er nog erg veel mogelijk in fijnafstelling en intonatie. Dit is waar het instrument van gaat sprankelen. Samen met u als bespeler is het instrument naar wens te finetunen. Een mooie toon is een combinatie van een goede kwaliteit mechaniek & hamerkoppen, juiste afstelling (afregeling) en intonatie, goede stemming, de akoestische ruimte en natuurlijk het touche van de bespeler.

Reparatie en revisie:
Soms zijn er grotere problemen zoals een gescheurde zangbodem, scheurtjes in de kam, versleten hamerkoppen, losse stempennen etc. Ik werk samen met een aantal goede pianowerkplaatsen zoals Hugo de Jong Piano's Vleugels die grote revisies kunnen uitvoeren en ik kan u daarin adviseren.

asjes Vervangen
Veel voorkomende kleinere problemen en storingen:
Er kunnen vele oorzaken zijn die een storing kunnen veroorzaken. Ik ben u graag van dienst om te zorgen dat het probleem wordt opgelost.

Enkele voorbeelden: Een toets blijft hangen of is 'traag', een hamerkop slaat meerdere malen de snaar aan (pappelen), enkele tonen klinken schel of juist dof, pedalen piepen of kraken, klikkende of tikkende geluiden, rare resonanties etc..

Voor oplossingen en kleine reparaties tijdens een stemming hanteer ik (naast het betreffende stemtarief) een uurtarief van € 75,- incl btw en eventueel kosten voor klein materiaal. Voor het apart voorrijden komen daar reiskosten bij. Als er grotere problemen zijn, maak ik graag een offerte van de te verwachten kosten.

Mij inhuren als technicus:
Pianostemmers en pianobedrijven kunnen mij inhuren om werkzaamheden te doen waaraan ze zelf niet toekomen of weinig ervaring mee hebben. Denk aan de kleinere reparaties zoals asjes vervangen, hamerkoppen schuren, kapselkoordjes vervangen. Maar ook besnaringen vervangen, mechaniekrevisies etc.. Kleine reparaties kan ik bij de klant of op mijn eigen werkbank doen en grotere klussen doe ik in de werkplaats van het betreffende bedrijf die mij inhuurt.

Problemen met uw piano of vleugel? Neemt contact op voor advies.